top of page

Depresjon hos personer med migrene og clusterhodepine

  • Forfatterens bilde: Dr. Kine Svensrud Kraft
    Dr. Kine Svensrud Kraft
  • for 2 døgn siden
  • 4 min lesing


Hodepinesykdommer, som migrene og clusterhodepine, påvirker rundt 1,5 millioner nordmenn årlig (1). Disse sykdommene fører til betydelige samfunnsmessige kostnader gjennom tapt arbeidskraft, høyere sykefravær og redusert produktivitet. I tillegg er hodepinesykdommer ofte forbundet med psykiske lidelser som depresjon, noe som ytterligere forverrer pasientenes livskvalitet. Underdiagnostisering og underbehandling av begge lidelser kan betydelige forverre problemene. Investering i bedre behandling og forebygging kan redusere både lidelse og samfunnsøkonomiske kostnader. Depresjon er en vanlig tilleggsdiagnose blant personer som lider av kroniske hodepinesykdommer. Både migrene og clusterhodepine har stor påvirkning på livskvaliteten, og når depresjon er til stede samtidig, forverres en allerede ond sirkel. Det er derfor viktig å forstå hvordan depresjon påvirker mennesker med hodepinesykdommer, både når det gjelder symptomene og behandling (2-4). 


Migrene og depresjon

Migrene er en type hodepine som kan være svært intens, ofte ensidig, ledsaget av kvalme, lysskyhet og lydfølsomhet. Noen får migreneanfall bare noen få ganger i måneden, mens andre har dem oftere, eller til og med flere dager i uken. For personer med kronisk migrene (der hodepine skjer 15 dager eller mer hver måned) er det høy risiko for at pasienten utvikler depresjonsplager. Forskning viser en betydelig sameksistens og at rundt ⅓ av personer med migrene også har en depresjonsdiagnose.  For de av pasientene med kronisk migrene kan tallet være enda høyere. Det finnes også en rekke studier som viser en genetisk kobling mellom migrene og depresjon (3,4). 


Depresjon og migrene kan påvirke hverandre på flere måter. For noen kan migrene i seg selv føre til at de føler seg nedstemt, utmattet eller isolert. En depresjon kan ytterligere forverre tilstanden ved å gjøre migreneanfallene både hyppigere og mer intense. Dette kan gjøre det vanskeligere for pasienter å håndtere de daglige utfordringene som følger med hodepinen. Siden symptomene for både depresjon og migrene er overlappende kan det også være utfordrende for pasienter å skille mellom hva som gir størst utfordring. For å oppnå god behandling av disse tilstandene kan det være av stor nytteverdi for pasient og behandler å kjenne til at disse sameksisterende faktorene finnes. Det er også stor nytteverdi for denne pasientgruppen å benytte både medikamentelle og ikke-medikamentelle behandlingsstrategier (2).


Clusterhodepine og depresjon

Clusterhodepine er en annen type hodepine som er ekstremt smertefull og er beskrevet som en av de mest smertefulle sykdommene man kan ha. Anfallene kan vare fra 15 minutter til 3 timer og skjer vanligvis i serier eller såkalte "clusterperioder", der pasienten får flere anfall hver dag over uker eller måneder. Blant pasienter med clusterhodepine er det anslått at opp mot 50% utvikler depresjon. En forklaring på dette kan skyldes den ekstreme smerten og den ødelagte livskvaliteten som følger med de hyppige og intense anfallene. Søvnmangel, sosial isolasjon og vanskeligheter med å fungere i hverdagen kan alle bidra til utvikling av depresjon. Forskning tyder på at både clusterhodepine og depresjon kan være knyttet til problemer i hjernens kjemi, spesielt når det gjelder stoffer som serotonin og dopamin, som påvirker både smerte og humør (4,5).


Hvordan depresjon påvirker behandlingen av migrene og clusterhodepine

Når noen har både migrene eller clusterhodepine og depresjon, kan det gjøre behandlingen mer komplisert. Personer med begge tilstandene kan ha flere og mer intense hodepiner, og depresjonen kan gjøre det vanskelig for dem å følge behandlingsanbefalinger. For eksempel kan depresjon føre til lavere motivasjon til å ta medisiner eller gjøre de nødvendige livsstilsendringer som kan hjelpe med smerten. I tillegg kan noen medisiner for hodepine, som triptaner eller smertestillende midler, påvirke depresjonen på forskjellige måter. Dette kan gjøre det vanskelig å finne en behandling som fungerer godt for både hodepinen og depresjonen.

Behandlingen av personer med både depresjon og hodepine krever en helhetlig tilnærming som tar hensyn til både de fysiske og psykiske aspektene ved sykdommen. Her er noen behandlingsalternativer:


  1. Livsstilsendringer og stressmestring:

    • Regelmessig fysisk aktivitet, nok søvn, og en sunn livsstil er viktig for både fysisk og psykisk helse. Stressreduksjonsteknikker som meditasjon, yoga og pusteteknikker kan bidra til å redusere både hodepine og depresjon.

  2. Psykoterapi:

    • Psykoterapi, særlig kognitiv atferdsterapi (CBT), er en effektiv behandling både for depresjon og migrene. Denne terapien hjelper pasientene med å identifisere og endre negative tanker og reaksjoner som kan forverre både hodepinen og den psykiske helsen.

    • Andre typer terapi, som mindfulness-basert stressreduksjon (MBSR), kan også være nyttige for å håndtere stress og redusere både smerte og depresjon.

  3. Medisiner:

    • Antidepressiva som SSRI (selektive serotoninreopptakshemmere) kan hjelpe både mot depresjon og migrene. For noen personer kan antidepressiva også bidra til å redusere hyppigheten av migreneanfall.

    • Det finnes også medisiner som brukes til å forebygge migreneanfall, som betablokkere og antiepileptika. Noen av disse kan også hjelpe til med å lindre depressive symptomer.

    • Smertestillende midler som triptaner kan brukes ved akutte migreneanfall, men det er viktig å være forsiktig med bruken hvis depresjon er til stede.

  4. Medikamentassistert psykoterapi:

    • En nyere og lovende behandlingsmetode er medikamentassistert psykoterapi, som kombinerer psykoaktive stoffer med psykoterapi. Denne tilnærmingen har i tilgjengelig forskning vist lovende resultater i behandlingen av både depresjon og kroniske hodepinesykdommer.

    • Denne behandlingsformen kan bidra til rask lindring av både depresjon, samtidig som det gir pasientene muligheten til å bearbeide emosjonelle og psykologiske utfordringer gjennom terapi. Denne kombinasjonen kan føre til dypere innsikt og potesielt varig bedring for pasienter som ikke har hatt tilstrekkelig effekt fra tradisjonelle behandlingsmetoder.

Konklusjon

Depresjon er en vanlig utfordring for personer som lider av kronisk migrene og clusterhodepine. Begge tilstandene kan forverre hverandre og gjøre det vanskeligere å håndtere smerten og de psykiske belastningene. Behandlingen bør derfor være helhetlig og inkludere både medisiner, psykoterapi og livsstilsendringer.


Ved å adressere både hodepinen og depresjonen, kan pasientene få bedre kontroll over symptomene sine og forbedre livskvaliteten. Det er viktig at personer som lider av begge tilstander får en behandling som er skreddersydd til deres behov, og at de får støtte til å håndtere både de fysiske og psykiske utfordringene. 






Skrevet av: Dr. Kine Svensrud Kraft





Kilder

1: "Hodepinesykdommer: Underdiagnostisert, underbehandlet og undervurdert" – Oslo Economics-rapport, 2023 

2: “Understanding the nature of psychiatric comorbidity in migraine: a systematic review on interactions and treatment implications” - Dresler et al. The journal of Headache and Pain, 2019. 

3: “Analysis of shared heritability in common disorders of the brain”. The Brainstorm Consorium. Science, 2018. 

4: Epidemiology of diagnosed cluster headache in Norway”. Crespi et al.. International Headache society 2022. 

5: “The impact of remission and coexciting migraine on anxiety and depression in cluster headache”. Kim et al. The Journal of Headache and pain 2020.



 
 
bottom of page